Publicerad den 23 februari 2013 14:42 | av Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Norge, Norge, Norge, Norge

Norge dominerade fullständigt i damernas skiathlon i italienska Val di Fiemme. Marit Björgen tog guldet, 3,4 sekunder före Therese Johaug. Norge även trea och fyra. Charlotte Kalla slutade sexa.


Norge, Norge, Norge, Norge.

Norge, Norge, Norge, Norge.

Norge dominerade fullständigt i damernas skiathlon i italienska Val di Fiemme. Marit Björgen tog guldet, 3,4 sekunder före Therese Johaug. Heidi Weng säkrade bronset i sin VM-debut, 1,4 sekunder före Kristin Störmer Steira. Kalla slutade på sjätte plats.

- Jag hade fantastiskt bra skidor i dag. Jag hade en plan att rycka i sista backen, och det fungerade ju. Jag fick den lucka jag behövde, sade Marit Björgen till NRK direkt efter målgång.

VM-guldet var Björgens tionde i karriären. Norskorna hade fått i uppdrag att ta det lugnt under den klassiska delen av loppet. Det avslöjar landslagstränaren Egil Kristiansen. Det gjorde att många åkare var med in till skidbytet.

- Det här är inte bara positivt för sporten, sade Björgen till SVT om att Norge dominerade så totalt.

Charlotte Kalla var riktigt bra med efter den klassiska delen, men i första uppförsbacken efter skidbytet stumnade hon och tappade ordentligt på tätkvintetten. Kalla slutade sexa i mål, 41,2 sekunder efter segrande Björgen. Emma Wikén slutade på 14:e och Anna Haag 15:e.

- Vallarna har jobbat riktigt bra. När vi bytte till skate upplevde jag inte att jag hade fått slita, sade Charlotte Kalla till SVT.

Men direkt ut ur stadion tappade hon på tätkvintetten.

- De verkade ha bestämt sig för att köra riktigt tufft. Jag hade inte farten.

Men Kalla upptäckte senare att luckan inte ökade.

- Frustrerande. Vi var ju bara två som kunde hjälpas åt.

Charlotte Kalla sade att det var ett bra lopp av henne. Formen är bra och hon ser fram mot 10 kilometer fristil senare under VM.

Emma Wikén hade problem med fästet i den klassiska delen.

- Det var lite sämre än när jag testade på morgonen. Jag fick slita väldigt mycket, säger Wikén till SVT.

Debutanten Wikén är ändå nöjd med sin 14:e plats.

- Skaten vägde upp det klassiska. Jag tar med mig hela loppet, jag vill ha erfarenhet.

Läs mer

Fem arabiska prinsar gav honom 48 miljoner kr

nyhets-videor